Izbor odgovarajućeg domenskog imena je ključan korak u uspostavljanju vaše online prisutnosti i izgradnji jake identifikacije brenda za vaš biznis. Vaše domensko ime služi kao virtuelna adresa gde korisnici mogu da vas pronađu na internetu, pa je važno da napravite dobar izbor, zasnovan na dosadašnjim istraživanjima. U ovom vodiču, proći ćemo kroz korake za izbor savršenog domenskog imena za vaš biznis, osiguravajući da se ono usklađuje sa vašim brendom, da je lako pamtljivo i da podržava vaše online ciljeve.

kako odabrati domen

I. Počnite Sa Vašim Brendom

Vaše domensko ime treba da odražava identitet vašeg brenda i osnovne vrednosti. Evo nekoliko saveta za razmatranje:

 1. Ostanite Relevantni: Vaše domensko ime treba da daje posetiocima jasnu ideju o čemu se vaš biznis radi. Ako ste pekara, domensko ime poput “UkusnaPekara.com” je relevantnije od generičkog imena.
 2. Kratko i Jasno: Kraća domenska imena su lakša za pamćenje i kucanje. Ciljajte na kratkoću bez žrtvovanja jasnoće.
 3. Izbegavajte Crte i Brojeve: Crte i brojevi mogu biti zbunjujući i otežati pamćenje domenskog imena. Držite se slova.

II. Istraživanje Ključnih Reči

Istraživanje ključnih reči je važno za SEO i takođe vam može pomoći pri izboru domenskog imena. Razmotrite sledeće:

 1. Identifikujte Ključne Fraze: Istražite relevantne ključne reči i fraze vezane za vašu industriju ili nišu. Koristite alate kao što je Google Planer Ključnih Reči da biste otkrili popularne termine.
 2. Uključite Ključne Reči: Ako je moguće, uključite relevantne ključne reči u vaše domensko ime. Na primer, ako ste agencija za digitalni marketing, domensko ime poput “DigitalniSkok.com” može dobro funkcionisati.

III. Učinite Ga Lako Pamtljivim

Lako pamtljivo domensko ime je verovatnije da će ostati u sećanju ljudi. Evo kako to postići:

 1. Izbegavajte Kompleksno Pisanje: Komplikovano ili neobično pisanje može zbuniti potencijalne posetioce. Držite se uobičajenih i lako čitljivih reči.
 2. Budite Unikatni: Obezbedite da vaše domensko ime bude jedinstveno i da se ne može lako pomešati sa postojećim brendovima ili sajtovima.

IV. Razmotrite Ekstenzije Domena

Ekstenzija domena, poznata i kao vrhovna domena (TLD), je sufiks na kraju vašeg domenskog imena (npr. .com, .net, .org). Razmotrite sledeće:

 1. Izaberite .com domen: Iako postoji mnogo opcija za TLD, .com je najšire prepoznat i najpouzdaniji. Ako je moguće, osigurajte .com verziju svog domena.
 2. Izaberite .rs domen: ukoliko je Vaš biynis vezan isključivo za Republiku Srbiju, izaberite .RS domen.
 3. Istražite Druge TLD-ove: Zavisno o vašem poslu, drugi TLD-ovi poput .net, .org ili specifični za industriju (.store, .agency) mogu biti odgovarajuće alternative.

V. Proverite Dostupnost

Kada ste smislili potencijalna domenska imena, ključno je proveriti njihovu dostupnost. Koristite usluge za registraciju domena kao što su Namecheap ili GoDaddy da biste pretražili dostupne domene. Budite spremni da imate nekoliko opcija ako je vaš prvi izbor već zauzet.

Cena registracije domena
Unlimited.rsmCloudAdriahost
.com1.600 RSD1.700 RSD1.673 RSD
.rs2.060 RSD1.999 RSD1.969 RSD
.co.rs1.100 RSD816 RSD1.418 RSD
.in.rs700 RSD510 RSD780 RSD
.info2.000 RSD2.650 RSD3.261 RSD
.org1.960 RSD1.980 RSD1.843 RSD
.net1.980 RSD1.800 RSD1.843 RSD
Registruj domenRegistruj domenRegistruj domen

 

VI. Zaštita Vašeg Brend Identiteta

Da biste zaštitili identitet vašeg brenda, razmotrite sledeće korake:

 1. Kupite Slične Varijacije: Ako je vaše idealno domensko ime dostupno, takođe osigurajte česte greške u kucanju i varijacije da biste sprečili konkurenciju da ih koristi.
 2. Omogućite Privatnost Domena: Zaštita privatnosti domena (WHOIS privatnost) čuva vaše lične informacije i štiti ih od javnih baza podataka.

VII. Testirajte Ime

Pre nego što konačno odaberete domensko ime, testirajte ga sa prijateljima, porodicom ili kolegama. Dobijte njihove povratne informacije o tome koliko je pamtljivo i lako za kucanje.

VIII. Registrujte Vaš Domen

Kada pronađete savršeno domensko ime, registrujte ga putem pouzdanog registra domena. Obezbedite da pratite datum isteka svog domena i redovno ga obnavljate kako biste zadržali vlasništvo.

Naravno, evo nekoliko saveta o upravljanju više domena za vaš biznis:

IX. Zakup Više Domena

U određenim situacijama, može biti korisno ili čak neophodno upravljati više domena u okviru vašeg online prisustva. Evo nekoliko saveta o tome kako to postići efikasno:

 1. Kupite Varijacije Vašeg Glavnog Domena: Pored glavnog domena koji predstavlja vaš glavni brend, razmislite o kupovini varijacija tog domena sa različitim ekstenzijama (.com, .net, .org) ili varijacija koje uključuju česte greške u kucanju. Ovo štiti vaš brend od konkurencije i sprečava zbunjenost među korisnicima.
 2. Kreirajte Kampanje ili Landing Stranice: Ako imate posebne marketinške kampanje ili proizvode, razmislite o kreiranju posebnih domena ili landing stranica za njih. Ovo omogućava ciljanje specifične publike i merenje uspešnosti kampanja.
 3. Kreirajte Mikro-Sajtove: Za različite sektore ili usluge unutar vašeg biznisa, možete razmotriti kreiranje mikro-sajtova, svaki sa svojim odgovarajućim domenom. Ovo može pomoći u fokusiranju na specifične ciljeve i publika.
 4. Pravilno Preusmeravajte Domene: Kada koristite više domena, važno je da pravilno preusmerite te domene na odgovarajuće stranice ili sajtove. Redirekcije (301 preusmerenja) treba da budu postavljene tako da ne dolazi do problema sa SEO-om ili korisničkim iskustvom.
 5. Razmislite o Lokalizaciji: Ako poslujete u više zemalja ili na različitim jezicima, razmotrite registraciju domena sa specifičnim geografskim ekstenzijama (.uk, .de, .fr) ili jezičkim varijacijama kako biste bolje ciljali te tržišne segmente.
 6. Pratite Performanse: Koristite analitičke alate za praćenje performansi svakog domena posebno. Ovo će vam omogućiti da razumete kako svaki domen doprinosi vašim ciljevima i da prilagodite svoju strategiju prema potrebama.
 7. Redovno Obnavljajte Domena: Kada imate više domena, lako je zaboraviti da obnovite njihovu registraciju. Vodite tačan evidenciju o datumima obnove i postavite automatsku obnovu kako biste izbegli gubitak vlasništva nad domenima.
 8. Planirajte Budžet: Imajte na umu da registracija i obnova više domena može biti dodatan trošak. Planirajte svoj budžet za upravljanje više domena kako biste izbegli neprijatna iznenađenja.

Izbor pravog domenskog imena za vaš biznis je strateška odluka koju ne treba žuriti. Ono služi kao temelj vaše online prisutnosti, utiče na percepciju korisnika i vidljivost na pretraživačima. Prateći ove sveobuhvatne korake, možete doneti informisan izbor koji će poboljšati identitet vašeg brenda, podržati dugoročne ciljeve vašeg poslovanja i postaviti vas za uspeh u neprestano menjanom digitalnom okruženju.

Zapamtite da je vaše domensko ime vaša digitalna vizitka, pa uložite vreme i trud kako biste izabrali ime koje će resonirati sa vašom publikom i ostati relevantno godinama unapred.

Srećno sa odabirom domenskog imena!