Ako posedujete kompaniju ili nudite neke usluge, bez obzira na veličinu firme, morate imati web sajt , to više nije opcija – to je neophodnost. Pretraživanje na mreži je danas uobičajeno, tako da je Vašoj kompaniji neophodna pouzdana i dostupna veb lokacija koju potencijalni klijenti i korisnici mogu pronaći.

Prvi korak u izgradnji Vašeg prisustva na mreži je pronalaženje web hostinga provajdera, kompanije koja čuva datoteke vaše veb lokacije na svojim serverima i isporučuje ih pretraživačima vaših čitalaca i kupaca. Drugi korak je kupovina domena, i cena domena se minimalno razlikuje , uobicajno je da se domen kupuje kod iste kompanije gde i hosting, jer se na taj nacin pojednostavljuje obnova ovih usluga.

Cena registracije domena
Unlimited.rsmCloudAdriahost
.com1.600 RSD1.700 RSD1.673 RSD
.rs2.060 RSD1.999 RSD1.969 RSD
.co.rs1.100 RSD816 RSD1.418 RSD
.in.rs700 RSD510 RSD780 RSD
.info2.000 RSD2.650 RSD3.261 RSD
.org1.960 RSD1.980 RSD1.843 RSD
.net1.980 RSD1.800 RSD1.843 RSD
Registruj domenRegistruj domenRegistruj domen

Sledeci korak je izrada web sajta, a ukoliko Vam je potrebna pomoc pri izradi sajta, slobodno nas kontaktirajte, cena izrade web sajta kreće već od 800e.

Hosting kompanije nude različite količine mesečnog prenosa podataka, skladištenja, e-pošte i drugih funkcija, a cak i način na koji plaćate (mesečna plaćanja u odnosu na godišnja plaćanja) takođe može biti radikalno različit. Do sada sam promenio nekoliko stranih i domacih kompanija, i na osnovu mog skromnog iskustva, ovo je TOP 3 lista domacih hosting provajdera.

Glavni kriterijum nam je bio prilično jednostavan: broj problema koji se javljao i brzina korisničke podrske. Iako se podrazumeva da usluga koju plaćate treba da funkcioniše besprekorno, ovo u praksi nije uvek slučaj, i problemi koji se mogu javiti mogu da utiču na dostupnost i rad vašeg sajta. Hosting je usluga koju bi ste trebali da platite i da zaboravite na nju do sledećeg plaćanja, a ne da Vam zadaje glavobolju i da gubite vreme na svakodnevne pozive i beskrajno dopisivanje sa korisničkom podrškom.

Unlimited.rs

Unlimited.rs je domaća kompanija sa 15 godina iskustva i fantastičnom korisničkom podrskom. Imaju nekoliko osnovnih kao i naprednih i premium paketa, cena je malo iznad proseka konkurencije ali to opravdava kvalitet koji nude.

U ponudi imaju Deljeni i Vps hosting, Dedicated Server-e , takođe nude i Audio striming. Kod njih možete registrovati i veliki broj domena po dosta pristupačnim cenama. Besplatan SSL sertifikat se dobija uz bilo koji paket i svaki paket je na SSD diskovima.

Više o njihovoj ponudi mozete pogledati ovde.

Web Hosting Srbija

Unlimited.rs su jedni od retkih provajdera koji koriste LiteSpeed Web servere, koji se od Apache ili Nginx servera razlikuju po brzini rada, i rade čak i do 120% brže, a takodje i bolje podnosi velike nalete saobraćaja prilikom kojih ne dolazi do pucanja sajta.

mCloud i Plus Hosting

Plus hosting je deo mCloud porodice, i dok je mCLoud pretezno usmeren high-end korisnicima, Plus Hosting  je više okrenut malim i srednjim kompanijama.

mCloud

mCloud je nastao 2013. godine kao pod-brend kompanije Mainstream, najvećeg managed hosting provajdera u Srbiji. Usled velikog razvoja poslovanja mCloud je 2018. godine izdvojen u zasebno pravno lice, mCloud d.o.o. Kompanija je u potpunosti posvećena pružanju naprednih hosting usluga. Oni su odlican izbor za sve one koji imaju veci broj sajtova, ali mogu biti prilicno skuplji izbor ukoliko imate samo jedan websajt.

Svi njihovi serveri se nalaze u Srbiji, rade na brzim SSD diskovima, i lako je smanjiti ili povecati resurse servera u bilo kom trenutku.

mCloud hosting Srbija
mCloud hosting Srbija paketi

Više detalja o njima mozete pročitati na njihovom sajtu.

 

Plus Hosting

Nastali su 2010 godine u Novom Sadu, trenutno smo jedan od top 5 ovlašćenih registara za .rs domene, a nude i uslugu registracije ostalih komercijalnih i nacionalnih domena.

U više od 10 godina rada, iz malog tima web hosting entuzijasta, izrasli su u dobro poznato ime na domaćem tržištu. Široki spektar usluga, uključujući registraciju domena, web hosting, VPS i dedicated hosting na serverima lociranim u Beogradu i u Zagrebu, čini Plus Hosting najdražim izborom za velike i male korisnike.

PlusHosting Srbija

Ukoliko razvijate aplikaciju koja zahteva specifičnu tehnologiju koju uobičajeni web hosting paketi ne podržavaju, na njihovim Plus Dev paketima možete koristiti PythonNodeJSRuby on RailsPEAR framework za PHPPostgreSQLphpPgAdmin…

Dev Hosting paket Srbija

Više detalja o hjihovoj ponudi mozete pročitati na njihovom sajtu.

 

Adriahost

Najveća prednost Adriahost-a su pristupačne cene za njihove pakete i usluge. Jedna od mana koja nije u tolikoj meri nedostatak u uslugama, ali svakako utice na poverenje i priv utisak je zastareli dizajn njihovog sajta. Prosto je neverovatno da jedna IT kompanija zadrzi dizajn iz devedesetih godina proslog veka, ali kada jednom postanete njihov klijent, klijentski panel izgleda identicno kao kod vecine drugih hosting provajdera.

Hosting Srbija Adriahost

Kao i ostali provajderi, nude besplatnu migraciju Vašeg sajta na njihove servere. Više detalja o njihovoj ponudi, možete pogledati ovde.

 


 

Postoje različite vrste usluga veb hostinga koje služe različitim vrstama preduzeća. Neke kompanije za veb hosting će napraviti celu vašu veb lokaciju, dok će vam druge samo dati zemljište i lopatu i prepustiti vas tome. U zavisnosti od vašeg poslovnog modela i veličine, vi ćete izabrati hosting kompaniju na osnovu faktora objašnjenih u nastavku.

Kako odabrati najbolju kompaniju za veb hosting?

Bez dobrog web hostinga, uspeh Vašeg web sajta je praktično nemoguć. Postoji ogroman niz web hostinga provajdera koji se takmiče za vaš web sajt, kako možete odrediti najboljeg?

Počnite tako što ćete imati na umu sledeće tačke:

Protok

Prva stvar koju treba da uradite kada kupujete uslugu veb hostinga je da procenite svoj prostor na disku i potrebe za propusnim opsegom. Ako vaš sajt sadrži velike grafike, stotine stranica i veliku količinu saobraćaja, biće vam potreban odlican propusni opseg i veliki prostor na disku. Dostupni su neograničeni paketi , oni olakšavaju život ali su cesto i daleko skuplji od standardnih web hosting paketa.

Kompatibilnost web hostinga sa vašom aplikacijom

Imajte na umu i kompatibilnost, jer se moze desiti da ćete prevideti jednu kritičnu stvar: vrstu podržanih operativnih sistema. Nećete želeti da menjate operativni sistem, pa ukoliko se Vas web sajt npr. zasniva na node.js platformi, još jednom proverite ovu tačku pre nego što se odlučite za Vaseg provajdera.

Pouzdanost

Pouzdanost i dostupnost su kritične karakteristike koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine veb hostinga. Najbolje kompanije za veb hosting nude stope dostupnosti od 98 i 99 procenata, koje se često nazivaju i „Vreme rada“ web sajta.

Bezbednost

Bezbednost web hostinga je takođe važna stavka. Biranje provajdera bez saznanja o njegovim dostupnim bezbednosnim funkcijama je velika greška. Trebalo bi uključiti stvari kao što su zaštitni zidovi, dnevne, nedeljne i mesecne rezervne kopije, autentifikacija korisnika kao i druge bezbednosne mere.


Svaki web sajt ili aplikacija je priča za sebe, hosting koji bi odgovarao jednom proizvodu, možda bi bio totalno pogrešan izbor za drugi, ali se nadamo da smo Vam bar suzili izbor na kvalitetne i proverene provajdere. Nismo ulazili u detaljne tehničke specifikacije servera koje ove kompanije poseduju, jer su i najbolji serveri i oprema uzaludni ukoliko su ljudi koji ih odrzavaju nestručni i ne koriste njihove maksimalne kapacitete, ili ukoliko korisnička podrška nije voljna da Vam izadje u susret u najkraćem roku. Ogromna većina ovih kompanija zapravo samo preprodaje kapacitete drugih, stranih i velikih kompanija, i zapravo nisu u mogućnosti da samostalno reše bilo koji od većih problema koji mogu nastati.